У Чернівецькому вищому комерційному училищі ДТЕУ відбувся Гастрономічний фестиваль етнічної кухні Чернівецької області “Смак Традицій”, який довів, що навіть звичайне приготування страви можна перетворити у справжній дослідницький проєкт. Майбутні кухарі перевтілились у дипломатів і представляли смачну гастрономічну етнічну спадщину нашого краю.
Відкрив Фестиваль директор ЧВКУ ДТЕУ Микола Кирилюк, привітавши всіх присутніх з Міжнародним днем кулінара. Голови методичних комісій Харчових технологій Інеса Горук та Сфери обслуговування Ганна Корбут побажали майбутнім фахівцям кулінарного натхнення, впевненості, позитивних емоцій та рекомендували досліджувати, творити і, звичайно, презентувати.
Учасники Фестивалю представили обрані страви гостям, наче справжні дослідники смаку, і розкрили:
- археологію смаку: студенти дослідили історію страв та легенди про них, як вони з’явилися та які цікаві факти приховують їх інгредієнти;
- історичний зв’язок: важливим моментом стало встановлення зв’язку страви з історичними подіями, святами та традиціями Чернівецької області, такий собі культурний паспорт страви;
- кулінарне літературознавство: відшукали згадки про страви у літературі;
- хімію традицій: досліджували унікальні або незвичайні інгредієнти, які б додали “гостроти та цікавості” смаку їх стравам.
Усім учасникам директор ЧВКУ ДТЕУ Микола Володимирович вручив Сертифікати за активну участь.
Важливі поради та рекомендації прозвучали з уст експертів фестивалю.
Шеф-кухар ресторану #bjork та #kimchivan Іван Іванчук наголосив: “Слухайте свій смак, не бійтеся експериментувати та пам’ятайте: кожен інгредієнт, який проходить через ваші руки, – це можливість створити справжній шедевр. Не зупиняйтеся на досягнутому, адже професія кухаря – це нескінченна подорож відкриттів”.
Бренд-шеф італійського ресторану #NonnaMacarona Костянтин Онікієнко підкреслив, що кулінарія – це не просто професія, а справжня суперсила, дарована нам. “Смак, який ви створюєте сьогодні, – це більше, ніж страва; це обличчя нашої культури, її жива історія. Ви є тими, хто зберігає цінні гастрономічні традиції нашого краю та сміливими архітекторами їхнього майбутнього. Нехай ваша пристрасть та повага до продукту забезпечить, що наша гастрономічна спадщина буде не лише збережена, але й розквітне для наступних поколінь. Відчуйте цю відповідальність і силу – Bravo учасникам!”.
Заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Продан вдячна учасникам, їх наставникам, рестораторам за підтримку ідеї та втілення її в життя. Адже кулінарні традиції – не просто засіб задоволення фізичних потреб, це важлива складова культурної ідентичності нашого народу. Через їжу передаються знання, звичаї, історичний досвід, а також підтримується важливий зв’язок між поколіннями. Тому їх однозначно треба зберігати, популяризувати і поширювати.









































