Візитна картка ЧВКУ ДТЕУ

ВІЗИТНА КАРТКА

Чернівецького вищого комерційного училища

Державного торговельно-економічного університету

 

Професійна орієнтація є важливим етапом у житті кожної людини, оскільки вона допомагає визначити напрямок подальшого розвитку та професійного зростання. Одним з головних завдань профорієнтаційної роботи є допомога потенційним абітурієнтам з метою визначення, які ж саме професії є найбільш відповідними їхнім інтересам та здібностям.

Крім того, профорієнтаційна робота є важливим етапом у житті підлітків та молоді, оскільки цей віковий період є найбільш сприятливим для вибору майбутньої професії. Це пов’язано з тим, що на цьому етапі формується особистість людини, визначаються її інтереси та здібності, інформаційний простір щодо професій і можливостей, а також зростає відповідальність за власне життя та майбутнє.

Історія училища тісно пов’язана з будівлею, у якій він розміщується. За часів правління Габсбургів тут була відкрита Вища православна дівоча 4-х класна школа за кошти православного релігійного фонду Буковини, що засвідчує цісарський декрет від 3 березня 1902 року. У 1912 році школа реорганізована у 6-ти класний православний жіночий ліцей. У 1921 році ліцей став 8-ми класним. В 1925 отримав назву «Православний жіночий ліцей №1»; в 1937 – Православний жіночий ліцей «Єлена Доамна». Навчання тут проводилося німецькою, румунською та українською мовами.

Чернівецьке вище комерційне училище ДТЕУ – державний професійно-технічний навчальний заклад ІІІ атестаційного рівня, структурний підрозділ Державного торговельно-економічного університету.

Це сучасний освітній заклад, що здійснює ліцензовану діяльність з підготовки кваліфікованих робітників та фахових молодших бакалаврів у сфері ресторанного господарства, а саме фахівців з професій «Кухар», «Офіціант», «Кондитер», «Адміністратор (господар) залу», «Бармен», «Майстер ресторанного обслуговування» та за спеціальністю «Виробництво харчової продукції».

Відповідно до Угоди про співпрацю між Академією професійної освіти «Меркур» (Словацька республіка) та Чернівецьким вищим комерційним училищем ДТЕУ здобувачі освіти училища щороку проходять виробничу практику в Словаччині, вивчають інновації в кулінарному секторі на базі Ризького технікуму туризму та творчої індустрії в рамках Міжнародної програми Еразмус+:КА.

Здобувачі освіти забезпечуються стипендією та працевлаштуванням.

Особливе місце в системі формування особистості, її активної позиції належить учнівському самоврядуванню училища, яке, спільно з педагогічними працівниками, постійно проводить різноманітні тематичні заходи до Дня Соборності України, Героїв Крут, Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, Дня Гідності і Свободи, Дня української мови та писемності, Дня вишиванки, Дня Європи, релігійним святам, організовують зустрічі із сучасними письменниками, провідними фахівцями ресторанного господарства буковинського краю, відвідування міських культурних заходів, спортивні змагання, благодійні акції.

Кажуть, працю педагога видно лише в його здобувачах освіти. Нам є чим пишатися. За останні роки на Міжнародних фестивалях з кулінарного мистецтва і сервісу, Відкритих чемпіонатах з карвінгу, Міжнародних конкурсах юніорів з кулінарного мистецтва і сервісу в Україні, Фестивалях українських регіональних кухонь, студентських фестивалях «Барбекю» здобувачі освіти здобули 103 медалі: 14 золотих, 43 срібних, 46 бронзових, а також 1 Гран-Прі, 2 Кубки та звання «Краща кулінарна школа року».

 

Здобутками училища є:

  • перемога у І Міжнародному кулінарному фестивалі BESTCookFEST. Команда зайняла ІІІ місце у номінації «Краща кулінарна школа року»; ІІ місце у номінаціях – «Індивідуальний практичний клас – Юніори – Вегетаріанські страви», «Індивідуальний практичний клас – Юніори – Страви з риби, морепродуктів» та «АРТ-КЛАС – Робота з марципану, мастики»;
  • перемога у 14-ому Міжнародному гастрономічному фестивалі у м. Стамбул (Туреччина), Інтернаціональному кубку кухарів;
  • Інтернаціональному кубку кондитерів «Солодка нитка» у місті Бєловари (Хорватія);
  • призові місця у Міжнародному чемпіонаті з кулінарного і кондитерського мистецтва серед юніорів «BESTCookFEST Junior»: бронза у номінаціях «Страви з пасти», «Ресторанний десерт», «Страви з птиці», Арт-класі «Робота з марципану та мастики»; срібло у номінаціях «Страви аутентичної та національної кухні», класі «Практичні змагання приготування кулінарних страв» у категорії «Кращий кондитер-юніор»; бронза у командних змаганнях «Практичні змагання у приготуванні кулінарних страв», у категорії «Кращий шеф-кухар юніор»;
  • бронзова та срібна медалі, диплом у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «WORLDSKILLS UKRAINE»;
  • Гран-прі у Міжнародному чемпіонаті з кулінарного і кондитерського мистецтва «FoodLandBukovina», а також золото в номінації «Робота з марципану і мастики», 2 бронзові медалі у номінаціях «Страва зі свинини» та «Страва з риби і морепродуктів», 5 срібних медалей у номінаціях «Сучасна кухня», «Ресторанний десерт», «Кращий шеф-кухар», «Страва з телятини», «Страва з аутентичної національної кухні»;
  • звання «Краща кулінарна школа року» у І Міжнародному кулінарному фестивалі, золото у номінації «Страви з пасти», 3 срібні медалі у номінації «Страви з телятини», 1 срібна і 1 бронзова медалі у номінації «Страви з риби», бронза у номінації «Чорна скриня».

Особливою гордістю для нас є випускники – викладачі, майстри виробничого навчання, директори, завідуючі виробництвами, адміністратори, офіціанти, бармени, кондитери, кухарі, провідні шеф-кухарі закладів ресторанного господарства міста, регіону, України та за її межами.

У складний час дистанційного навчання педагогічний колектив продовжив вдосконалювати професійні вміння та навички своїх здобувачів освіти та започаткував проведення в прямому ефірі на своїй сторінці в Інстаграм майстер-класів відомими шеф-кухарями і рестораторами, роботодавцями, здобувачами освіти та випускниками училища.

Щоб досягти життєвих вершин, потрібно постійно вчитися та вдосконалюватися. Саме такого принципу дотримується педагогічний колектив училища, націлюючи своїх вихованців на необхідність здійснювати навчання протягом усього життя.

Обирай ЧВКУ ДТЕУ!