30.09.2025, в рамках Міжнародної зустрічі директор Чернівецького вищого комерційного училища ДТЕУ Микола Кирилюк та заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Продан, викладач англійської мови Оксана Булгакова та здобувачі освіти мали чудову нагоду заглибитися у тему формування зелених навичок у словацькій школі.
Наші колеги зі Словаччини поділилися комплексним підходом, що охоплює:
- особливості сортування сміття за європейськими стандартами;
- правила екологічного прибирання та використання безпечних засобів;
- активну участь студентів у різноманітних екологічних акціях.
Це хороший приклад того, як екологічна свідомість інтегрується у щоденний освітній процес. Ми ж, як представники українського кулінарного училища, представили свій унікальний виклик. Наша місія – готувати майбутніх професіоналів, але ми також усвідомлюємо гостру проблему безвідходного виробництва на кухні. Саме кулінарна галузь генерує значний обсяг харчових відходів, і ми шукаємо інноваційні шляхи для мінімізації втрат та впровадження принципів сталої кулінарії (zero waste).
Цей обмін досвідом став чудовим стартом для пошуку спільних рішень. Сподіваємося, що співпраця дозволить нам впровадити словацький досвід у нашу роботу та знайти ефективні відповіді на наші кулінарні екологічні виклики.